Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2008 23:58 - Прекрасната ни страна и странната ни държава
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3022 Коментари: 0 Гласове:
1



  В заглавието реших да използвам по-неутралното определение на държавата ни, защото все пак този текст ще стане публично достояние. По нататък в текста  определението  "странна" може да се тълкува в доста по-критичен смисъл.
    Обичам да пътувам из страната. Използвам всяка възможност за да посетя различни места в България, къде с автомобил, къде като турист, и навсякъде ме впечатлява изключителната природа на  България. Планините ни са страхотни. Изкачих Рилските езера.  Горе  дъхът ти спира от  красотата на езерата, през лятото горе видях сняг. Иначе там строяха път,  сечаха вековни дървета, гледката  беше грозна ,  но планината е красива,  въпреки намесата  на държавата.  На  Пирин е  по -  различно, там красотата на планината е по  друга, но  изживяването е  прекрасно.  Не  пренощувах в  Банско,  града не ми  хареса,  това не  е  същото Банско, което знаех.
    Родопите са много красиви, но тук ти трябва повече време за да ги разгледаш. Бях в Дяволското гърло, почувствах как ми се покача адреналина, не ти трябва да гледаш Индиана Джоунс. Изкачих Снежанка през лятото.  Долу на Пампорово беше прашно, навсякъде кранове и бетоновози, лееше се бетон на поразия. Пистата беше изорана и опасана с тръби и какво ли не. Молех се снега  да маскира поне малко тая глупост през зимата. Но и тук планината беше красива, въпреки бездействието на държавата.
    Да не ви говоря за Белмекен, качих се там в края на март, язовира беше още замръзнал, слънцето напичаше леда и повърхността блестеше страхотно, не ти дава да гледаш дълго време. Отсреща се виждаше Пирин, гледката не може да бъде описана с думи, но видиш ли я, запомняш я за цял живот. Язовирната стена е много внушителна. Наблизо се намират постройките, където са живели работниците, които са строили  стената преди години. Сега са разрушени и ограбени. Изглежда грозно ,  но красотата тук е много повече от  това. И тук е много красиво, въпреки бездействието на държавата.
    Много странна е нашата държава. Странна е защото позволява на някой да унищожава природата ни срещу заплащане. Защото позволи на един министър да продаде за жълти стотинки златна земя. Странна е и защото остави младите хора да я напуснат и да отидат да работят в чужбина, а след това един друг министър да се изцепи, че ще вкара работна ръка от Китай, Виетнам и от незнам си къде. Трети министър пък успя да определи определени типове като "оперативно интересни лица", че даже и се срещна с тях.
     В тази странна държава по пътищата се движат кохорти от мафиоти, а срещу тях  стоят картонени полицейски коли. В тази държава, нейния премиер не уволни един свой подчинен, защото бил от квотата на коалиционния партньор, който диктувал положението.А един съд в един град на тази държава не е осъдил още един балкански престъпник, защото адвокатката не се явила поради не знам какви причини.
      В тази държава са въведени удобни за политическия елит понятия от рода на "обръчи от фирми".
         В тази държава медиите с часове обсъждат как един много известен българин набил един по-малко известен българин, а хората са длъжни да слушат за тези простотии.
    Същата тази странна държава на няколко пъти е санкционирана от Европа, за тове че не спазва вече утвърдени правила, а иска ние, които живеем в нея да спазваме законите.
     В тази държава бяха обявени рекорден брой почивни дни, което доведе до затруднения на половината народ, а 30 000 души оставиха маса пари в курортите на Гърция и Турция, вместо да ги оставят в нашите курорти.
     В тази странна държава понякога показват по телевизията как ГДБОП просват на земята някой организиран престъпник, а в същото време квартален полицай си пие кафето с кварталния бандит.
    В тази държава учителят получава по-малка заплата от полицая, болниците и поликлиниките се превърнаха в бизнесцентрове, където се говори само за пари, а по телевизията дават типове, които се правят на педали, за да добият популярност.
     Затова казвам, че живея и работя в прекрасна страна и много, много странна държава.
     Но в тази държава се случва и друго - тук има хора, които работят, трудят се честно, изкарват пари и плащат данъци въпреки държавата. Тук има лекари, учители, полицаи, пожарникари,мениджъри, които са професионалисти и си гледат работата както трябва. Нека тази странна държава ако не им помага, поне да не им пречи.



Тагове:   държава,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 813312
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930