Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 19:02 - Когато милиционера почука на вратата....
Автор: krankar Категория: Политика   
Прочетен: 2920 Коментари: 4 Гласове:
2



   На времето полицията се казваше милиция. Тогава на днешните полицаи им казваха милиционери. Милицията на времето имаше същите функции, каквито има днешната полиция. Да опазва обществения ред, правата на гражданите, да следи за спазването на законите и да се бори с престъпността. На времето нямаше полицейски акции, или ако е имало, не научавахме за тях от телевизията. Научавахме по-късно като факти какво е свършила милицията. Пак на времето, когато в някой по-малък град се извършеше кражба от магазин или апартамент, още докато това се констатираше, милицията почваше проверка на т.н. криминален контингент, или с други думи, онези, измежду които е най-вероятния извършител. Измежду няколкото, които изяждаха шамарите и ритниците на милиционерите, биваше хващан този, който е извършил кражбата. В доста от случаите ставаше така. Тогава нямаше презумпция за невинност, а имаше презумпция за виновност. И от онези няколко избрани за виновни се появяваше истинския виновен. Другите, които са изяли шамарите…е, ще го приемат като профилактика, да знаят какво ги чака ако…..На времето нямаше такава организирана престъпност каквато има сега. На времето имаше ярко откроена граница между милиционера и престъпника. На времето не беше необходимо милицията да показва, че работи, затова на времето нямаше полицейски акции. На времето в милицията са яли бой и невинни хора. На времето….Но спирам до тук с „ на времето”. Това не е носталгия по отминалото добро старо време. Това е опит да направя сравнение…..

    Днес границата между полицая и престъпника не съществува. Презумпцията за невинност доведе до създаването на невероятен коктейл от престъпници, организатори, поръчители, полицаи, магистрати, лобисти, политици. И виждайки този коктейл, у обикновения човек възникват въпроси….Защо например един бракониер може да получи една година строг затвор за 100 кила риба, защо един пиян спортист, убил почти двама души да получи условна присъда, а Вальо Топлото, който има две присъди, да се разхожда свободно и да пикае пред полицейското управление в София. Днес обикновения човек и данъкоплатец, този, от когото полицая получава заплатата си се пита полицията помага ли му, може ли да разчита на нея, къде отиват неговите пари, събрани под формата на данъци. Обществото, което е призвано да контролира институциите, т.н. гражданско общество вече иска резултати. Онази съществена част от избирателите, която даде своя вот на сегашното правителство може би иска резултати и от полицията ни. И по-точно иска от тези, на които е дала своя вот, да направят така, че полицията да работи ефективно.И може би затова безбройните полицейски акции със звучни имена галят ухото и окото на повечето хора. Впечатляващия брой задържани, в комбинация с неоспоримите доказателства, събрани при акциите, издигат имиджа на правителството, създават впечатление за решимост в борбата с престъпността. Но…когато се стигне до съда..тогава се оказва, че презумпцията за невинност е нещо много важно. Тогава твърдението..хванахме го защото е голям престъпник, не важи пред съдията, защото съдията иска факти и доказателства. Колко от стотиците задържани при акциите ще стигнат до съда – не е ясно, колко от тези ще бъдат съдени – отново не е ясно, колко от тях ще получат присъди – пак не е ясно. Вече е смехотворно твърдението на полицията – ние ги хващаме, те ги пускат. Това вече не прави впечатление на никого. Това, че всяка новинарска емисия започва с новината за полицейска акция не означава все още, че полицията работи ефективно. Полицията провежда акция, а пред полицейските управления се продават дрога и цигари без бандерол. Полицията уж издирва някого, а той отива сам в полицията.

   Популизма на управляващите при отразяване на дейността на полицията е вреден и опасен. Кому беше нужно излъчването на клипа със задържането на бившия военен министър. Защо беше необходимо да се прави това. За да се покаже, че полицията не се спира пред никого? Защо цивилни полицаи влизат в частен дом и нанасят побой на жена? Ако е била виновна, не трябва ли да бъде задържана? Защо е бита? Не е ли наивно обяснението – грешен адрес? Нали все пак полицейските акции имат подготовка.

   Мое убеждение е, че само които не работи, той не греши. Но когато грешките се повтарят, значи нещо не е наред. В момента широко се показват намеренията на правителството чрез действията на полицията, а е по-добре да се показват крайните резултати. Т.е. за пореден път намеренията се представят за резултати, а това е вреден популизъм….Нека има полицейски акции, но не така показни, не с такъв наивен популизъм…нека след това да се покажат ефективните резултати от тези акции. Не кого, кога и как си хванал, а кой и защо е в затвора. Нещо като едно време…когато полицията беше милиция…..



Тагове:   милиция,   акция,   полиция,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. highvoltage - Ами не е бита. Наистина ли на желаете ...
28.07.2010 19:14
Ами не е бита. Наистина ли на желаете да направите разлика между бит и ударен?
А не е нужно, но нямаше нищо лошо в това да се покаже ареста на бивш мин. по телевизията, както и всички други акции. Подобни "представления" има всеки ден по американските телевизии, включайше и може да гледате някои по Дискавъри. И никой там не ги съди. Не смята, че това е ненормално.
цитирай
2. urukhai - Мрън-мрън
28.07.2010 19:29
Krankar вреден, наивен ще има и ефективни резултати.Жената не е била бита и на никoй не е нанесен побой.
И да акциите имат подготовка, въпросното нахлуване е планирано още през май месец.Намери показанията на Мусатфови и чети внимателно.Правен кривчо.Пишман мислител ...
цитирай
3. krankar - highvoltage...
28.07.2010 19:32
ако в къщи влязат полицаи и ми кажат "лягай на земята", ще легна, това е полицейско разпореждане, което не можеш да не изпълниш..така е по света, там, за където ми говорите, и там, когато изпълниш това което казва полицията, не те бият, просто няма защо....но ако ми кажат..ти си абсолютен престъпник...тогава мисля да ги осъдя...независимо как е по света..а и не мисля, че в америка няма да ги осъдят..там и без това се чудят за какво да се съдят вече...
цитирай
4. highvoltage - Дано просто си държиш на ината, и...
29.07.2010 15:23
Дано просто си държиш на ината, иначе лошо.........
Ако има защо ще ви кажат, че сте "абсолютен престъпник", а вие ще ги съдите, ако можете да докажете, че не е така. Простичко.
А в САЩ ще легнете не, ами ще пълзите, защото ако си позволи някой /независимо при акция, обикновен арест или друго/ да не се подчините, знете че ще ви правят аутопсия в близката морга, нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 813251
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930