Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 16:06 - Отново турския кенеф....
Автор: krankar Категория: Политика   
Прочетен: 3304 Коментари: 8 Гласове:
3



      И ето, че турския кенеф отново е на дневен ред. Наричам го кенеф, а не тоалетна съвсем умишлено, чрез това изразявам пренебрежението си към него, иначе в предишния ми постинг по темата използвах израза турска тоалетна. Сега кенефа се оказа в центъра на така наречения културен скандал, в който, както се изразиха медиите е забъркан град Пловдив. Кмета на града Славчо Атанасов забрани излагането на тази „велика” творба на модернистичното изкуство на общинска територия в града на тепетата. Подкрепям кмета на Пловдив безрезервно, независимо, че това, което той направи може да се тълкува по много начини. Мисълта ми обаче е за друго. Коментарите в медиите, мненията на журналистите, мненията на редица хора, включително и на управляващите по темата ме накараха да се замисля. Удивлявам се на способността на нашите управляващи, а и не само на тях, да политизират всичко в тази страна. Недоумявам как може да се оправдае представянето на страната ни като турски кенеф, с това, че е била управлявана лошо от предходните силни на деня. Недоумявам безумното съгласяване с това, че приличаме на тоалетна, защото сме били лошо управлявани от сини, червени, жълти, ченгета, турци, цигани, царе ментета  или още незнам какви си. Недоумявам за това, че приемаме да бъдем представяни като тоалетна, независимо от причините за това. Що за липса на национално себеуважение е това, да дискутираме дали е удачно България да бъде представяна по този начин. Колко от нас, българите, отивайки в чужбина и казвайки, че са от България биха пояснили…ей онази държава, дето прилича на турска тоалетна. Колко..сигурно само онези анонимни малоумници, които пишат глупости в блоговете по темата. Или онези високо интелигентни хора, които сравняват колко по-чисти са тоалетните в чужбина в сравнение с нашите, българските тоалетни. А може би онези, които не правят разлика между страна и държава. Много пъти съм го казвал – живея в една прекрасна страна и една загубена държава. Това, че държавата е загубена не е аргумент да приема да бъдем представяни по неприемлив, неразбираем, обиден, модернистичен начин.

    А за любителите и ценителите на модернистичното изкуство, които сигурно са възмутени от решението на пловдивския кмет бих казал, че има толкова други интересни творби, които могат да се видят, че не си струва да съжаляват. Каквито и асоциации да предизвиква тази творба, те няма да са приятни….а изкуството трябва да носи наслада. Кенефа не е онова, на което трябва да се наслаждаваме. Колкото и модернистично да е…..

А на кмета на град Пловдив бих казал – браво кмете, подкрепям те!!!!!

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Според мен, по-важно от насладата е изкуството да носи истина или да води до нея.
09.10.2009 16:14
А потребителят на изкуството трябва да има доблестта да приеме истината, защото без това може да си остане до гуша в лайната и да се чуди защо наоколо не изпадат в захлас от омайния им аромат.
цитирай
2. анонимен - дупка
09.10.2009 16:25
знаеш ли г-не че турския кенеф е олицетворение на чистота.внего има вода кърпа за бърсане сапун.а в българския еднаДУПКА и без брой запетайки.може би това би било по достойно за представяне .А.
цитирай
3. elinora - Аз не смятам,
09.10.2009 17:21
че модерната инсталация на Черни е голямо изкуство. Кенефи, свастики, бидета и мръсотия , мерси ...
цитирай
4. анонимен - az
09.10.2009 17:39
Така е,Криско...Разкажи им за Мальовица...Някой хора са се вторачили само в...кенефите и носа си не са подавали по-далече...то на някой и в душите им е...миризливо,затова не виждат красота никъде.Изкуство е да виждаш красота и там,където другите не я виждат...:)
цитирай
5. krankar - vmir
09.10.2009 19:37
съгласен съм, че изкуството трябва да носи и истина, или да води до нея, но до каква истина води тази инсталация...и това ли е емблематичното и характерното за страната ни. Аз живея и работя в тази страна и държава трудно, тя създава на нас, живеещите в нея трудности, но никога аз не съм живял в лайна, никога не съм бил с такова чувство, ако някой има такова чувство и това "произведение" на модернизма му го внушава, значи това си е негов проблем...
цитирай
6. krankar - до анонимен 2
09.10.2009 19:42
ако аз искам да олицетворя чистотата по някакъв начин, бих показал нещо, което радва окото, радва душата, радва мисълта......кенефа, било той турски или български, не е сред тези неща....
цитирай
7. krankar - elinora
09.10.2009 19:46
аз също си мисля, че това не е изкуство.....просто прекаленото коментиране на творбата я прави известна...ако изобщо може да се нарече творба..
цитирай
8. krankar - до анонимен 4
09.10.2009 19:48
благодаря ти за идеята за Мальовица...ти си от малкото, които знаят, че бях там....ще им разкажа в следващия постинг....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811581
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031