Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 14:59 - Върешните проверки
Автор: krankar Категория: Други   
Прочетен: 2305 Коментари: 1 Гласове:
0



      Преди дни чух едно изказване в медиите от представител на МВР, беше във връзка с двата смъртни случая в полицейските  управления, които се случиха наскоро. Не мога да го цитирам дословно, но контекста му беше горе долу следния: ръководството на МВР е твърдо решено да изкорени недостатъците в работата на полицейските служители, там където са допуснати нарушения, ще бъдат наложени санкции, по двата смъртни случая тече вътрешна проверка, и ако има виновни, те ще бъдат наказани.

   Тези думи ми прозвучаха много, много познато и ме върнаха 12 години назад, когато ги чух изказани по същия начин…..

   Беше 1997г. Складът, в който съхранявахме стоките, с които търгувахме беше разбит и ограбен, до дупка. Тогава дейност по охрана на търговски обекти се извършваше само от полицията, тогава имаше само един СОД, към полицията.Тогава нямаше телефон в склада и не беше възможно инсталирането на охранителна система. Вечерта го бяха разбили, натоварили всичко, бавно и спокойно и изчезнали. Това се случва в рамките на 30 минути. Един съсед, свидетел е видял всичко, обадил се е в полицията, но полиция така и не е дошла. Полицията дойде на сутринта, когато се обадих аз, и само констатираха престъплението. Пуснах жалба в полицията по този повод, като поисках да се изясни, защо не е реагирано в момента на кражбата. По това време беше министър Богомил Бонев, тъкмо беше поел поста. Тогава се коментираше, че новото ръководство е твърдо решено да отстрани недостатъците в работата на полицейските служби, веднага бе назначена вътрешна проверка по случая и въз основа на моята жалба започна вътрешно разследване. Дори началника на областната дирекция на полицията тогава изрази възмущението си от това, че не е обърнато внимание на сигнала на гражданите, та нали именно обществото разчитало на полицията, а полицията от своя страна разчитала да се подават сигнали…Тогава имах един познат, който работеше в полицията, та той ми обясни, че ще се проверява кой не си е свършил работата. Междувременно знаех, че обажданията на дежурния телефон  на полицията  се записват, така че всичко ще се изясни….и зачаках резултатите от вътрешната проверка, в крайна сметка записа от обаждането през нощта беше най-сигурното за мен обстоятелство за това, че полицията не си е свършила работата…. Същия този мой познат, полицай, обаче ми каза и нещо друго – в случай на доказване на бездействие на полицията, ще мога да предявя иск срещу служба полиция, т.е. да ги съдя, защото стойността на откраднатото беше доста голяма, и както той се изрази, работата ставала много сложна за полицията….и пак подчерта, само ако се докаже полицейско бездействие. И познайте какво се случи. Получих отговор, че след внимателното разследване се е установило, че обаждане от страна на граждани на дежурния телефон за извършване на престъпление през въпросната нощ не е имало, това е установено от показанията на дежурните на телефона на полицията. За съжаление през тази нощ техниката за запис на обажданията не е работила поради повреда, и не може да се докаже че е имало такова обаждане. Също от вътрешната проверка се установило, че дежурните през същата нощ са служители, които през време на целия си трудов стаж в полицията не са имали нарушения в работата. Това беше обяснението от вътрешната проверка. Дежурните никога не са допускали грешки. Е, аз казвам в такива случаи – нали винаги има първи път. И така се оказа, че полицията няма вина…….

       Доста време мина от тогава, като се случеше нещо в МВР, когато имаше съмнения за нарушения, все чувах от медиите за такива вътрешни проверки, и резултатите в общи линии бяха все същите, няма виновни, или пък има някой виновен, който е преместен на друга длъжност. Или пък старата позната история – вина има, но виновни няма. Откриваха малките нарушения, а не големите. Малките нарушения се извършваха от редовите полицаи, а големите нарушения се извършваха от тези, които правеха вътрешните проверки, от тези, които ръководят МВР.От тези, които дълго време говориха, че МВР трябва да се промени. Но промяната не може да стане с вътрешни проверки, тя не може да стане и само със смяната на един министър с друг. Необходим е контрол и спазване на закона. Когато има ефективен контрол, тогава човекът, който е овластен от държавата с униформа и права, няма да може да прави каквото си иска, а каквото трябва. И това трябва да се отнася за всички в МВР.

    Сега може би някой ще попита: какво разбираш от проблемите на МВР, та даваш акъл какво да се прави? Бих отговорил по следния начин: Ами не разбирам много, но имам поне две сериозни причини да го направя – първо, че съм потърпевш от бездействието на полицията, и второ – част от моите пари, като данъкоплатец отиват за издръжката на това ведомство. И не искам това ведомство да се самоконтролира. Необходимо е някой да го контролира, но кой……. И съм сигурен, че много от хората в нашето общество също имат тези две сериозни причини, за да ги вълнуват проблемите  на МВР.

 




Гласувай:
0



1. wanksta - :))
11.02.2009 11:45
Изтъкнатите причини за недоволство наистина са основателни.Още повече след като сте потърпевш.Така е,наистина - повечето държавни служби сами си определят нивото на професионализъм.Не е нормално една дебела лелка да пребие полицай и той да стои 3 дни в болница,понеже спрял нейното синче,което карало пияно и звъннало на мама,нали ? Няма смисъл да продължавам по веригата,на всички ни е ясно какви са ,какво "правят" и на кого служат.Между другото се сетих,че имам една творба,посветена на въпросните служителчета на реда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 812917
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930