Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2015 09:27 - Контрабандата и селото на баба....
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 5130 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Контрабандата пречи селото на баба да е така хубаво, тя пречи да имаме хубава магистрала до морето, пречи реките ни да са чисти, пречи да живеем по-добре, пречи да имаме по-високи доходи…..и всичко зависи от нас….нали така…контрабандата пречи на какво ли още не. Хубава реклама. И на практика и на теория това е така. И всичко трябва да започне от самите нас. Така казват инициаторите на тази рекламна кампания. А те са сериозни институции – Агенция митници, Министерство на финансите, Булгартабак….май липсва и някоя голяма петролна рафинерия, за да бъде картината пълна. И да се досетим, че не става въпрос за контрабанда на гащи, на плажни шапки и на всичко за един лев. Ами погледнете кои са инициаторите на тази реклама и ще се досетите за какво става въпрос. Става въпрос за цигарите, за алкохола, за горивата, става въпрос за акцизни стоки…защото от там идват големите пари. Големите пари, които би следвало да отиват за онези хубави работи, за които се говори в рекламния клип. Дори самото предупреждение е поставено в рамка с черен кант, като онези предупреждения, които са на кутиите с цигари.Само че аз никак не съм убеден че това е така.

    Има една теория за манипулацията на обществото от страна на елита на държавата. Един от многото похвати за това е т.н. вменяване на чувството за вина у хората. Т.е. зле сме, защото ние сме си виновни за това. Идеята на рекламата е – ако купувате контрабанда, ще сте зле, така че – внимавайте. Затова си мисля, че от тази реклама лъха и малко лицемерие и популизъм. Хайде да се замислим – част от онези цигари без акциз/без бандерол/ са си българско производство. А това производство си е монопол на…Булгартабак. Освен това, продажбата на такива цигари става под носа на държавните институции. Другата част от цигарите са вносни, и минават през митниците – вторият инициатор на рекламния клип. Значи контрабандните цигари минават през митницата, а аз трябва да чувствам вина    че купувам по-евтини цигари. Значи на пазара има по-евтини цигари, произведени от много силен български производител на цигари, през митницата, т.е. през една държавна институция минават незаконно цигари и излизат на пазара, и ми се внушава, че от мен зависи това да спре. Презумпцията, че ако спрем всички да купуваме по-евтини цигари и контрабандата ще изчезне е абсолютно наивна и както казах – изпълнена с лицемерие и цинизъм. Още по-наивно е да ни се внушава,че ако я няма контрабандата доходите ни ще се увеличат. С един добър от художествена гледна точка клип, но иначе твърде наивен.



Тагове:   контрабанда,


Гласувай:
5



1. katan - Много вярно!
24.09.2015 09:04
Цинично до безобразие и нагло до безкрай!
Виновни сме, че купуваме ТЕХНИТЕ контрабандни стоки и то на много високи цени, виновни сме за това, че ни се подиграват дори с тази реклама, виновни сме ...
Все трябва да има виновен. Най-лесно е да се обвини голямата потребителска маса, т.е. почти целия народ.
Така ТЕ си измиват ръцете като Пилат - НИЕ ви предупредихме, но вие като не разбирате от дума - теглете.
Клипчето наистина е добро, но е правено с много пари, с нашите пари!
Поздрави и хубав ден, приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811734
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031