Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2015 15:15 - До Истанбул и обратно - приключение в два свята...
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 4166 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2015 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Дворецът Долмабахче е най-големият дворец в Турция. Той се намира на брега на Босфора в квартала Бешикташ. Много преди да бъде построен, това място е било залив, където е акостирала османската флота. С времето този залив е бил запълнен с пръст и от там идва и името на двореца – запълнена градина. Преди да бъде построен двореца, султана се е намирал в двореца Топкапъ, който е бил в средновековен стил. Предвид на новите геополитически тенденции, султан Абдул Меджид 1 дава разпореждане на двамата братя архитекти Балиан да проектират и построят нов дворец в европейски стил, който да демонстрира мощта и величието на империята. Строежът на двореца Долмабахче започва през 1843г. и завършва през 1856г. Тук се е намирал старият дворец Бешикташ, който е бил разрушен, за да се издигне новият дворец. От тук произтича и мито на квартала – Бешикташ. За построяването на Долмабахче са изразходени колосалната сума пари, равностойна на 35 тона злато. Вътре в залите на двореца са използвани 14 тона злато и около 35 тона сребро. Замисълът на архитектите и на поръчителя са били изпълнени по блестящ начин. Двореца е едно съчетание от няколко архитектурни стила – смесица от барок, ро-ко-ко и неокласически стил.  Общата площ на двореца е 110 000 кв.м. заедно с парковете и градините. Общата площ на покритото със златни листи – тавани, рамки на картини и др. е около 45 000 кв.м.

   В двореца Долмабахче са управлявали шестима султани от 1856 до 1924 г. когато Турция е обявена за република. Тогава двореца става държавна собственост и там е било работното място на Мустафа Кемал Ататюрк-създателя на съвременната турска република. Тук той е написал основните се трудове, които са определяли бъдещето на Турция. Той умира през 1938г. в стаята си в двореца в 09 часа и 5 минути. Сега там,в стаята където е бил той, часовника показва точно този час.

     Със сигурност трудно може да се опише това, което трябва да се види. За съжаление вътре в двореца снимането е забранено и е доста рисковано да се наруши тази забрана – санкцията е прекратяване на посещението на цялата група. В музея посещението е само на групи, с предварителна резервация, така че в края на постинга ще покажа снимките, които направих отвън.

     Особено впечатляващо е кристалното стълбище, по което са приемани високите гости на двореца. То има формата на подкова и всичко е в кристал, никъде не е използвано стъкло. Залите са с впечатляващи размери и както вече споменах, замисълът е изпълнен – отвсякъде лъха на величие, могъщество и разкош. Една от залите за прием на гости е с площ 2000 кв.м.. Три дни преди прием започва отопляване на залата с парно отопление. В една от представителните зали може да се види най-големият кристален полилей в света. Той има 750 лампи, изцяло от кристал и тежи 4.5 тона. Този полилей е подарък от кралицата на Великобритания и е докаран на части с кораби. Полилеят е окачен на купол с височина 36 метра. 4.5 тона висят от 36 метра височина-това си е инженерно постижение за времето си. В залите на двореца могат да се видят много от даровете, изпратени или донесени от редица монарси. Особено впечатляваща е библиотеката на двореца, за съжаление не мога да цитирам броя на томовете в нея, но е впечатляващо да се види. Можете да надникнете и в по-интимните части на двореца – например съвременна тоалетна/за времето си/, както и да се движите по коридорите на харема – жилищата на султанското семейство.

    Обходът вътре в двореца е динамичен, не можеш да се спреш твърде дълго и да разглеждаш, защото следващата група чака. Навън в градината и около сградата има повече време за разглеждане и снимки.

 image

Това е най-голямата часовникова кула в Турция, намира се в началото, до входа на двореца.

image

Входът за посетители, през който влязохме......

image

Султанската порта.....


image


...и портата към пристанището, от където са влизали гостите по море...


image

image

...единият от входовете за двореца....

image

imageimage


    И накрая да завърша с едно обяснение - защо в заглавието на тези постинги използвах заглавието на едно от произведенията на Арчибалт Кронин - Приключение в два свята?......Когато се прибрах в България, и мислено се връщах към преживяното и видяното, някак си почуствах,че съм бил в един друг свят, в който сякаш имаше едно преливане от миналото към настоящето...свят в който ми беше показано миналото по един блестящ начин,чрез всичко което са запазили като музеи, експонати, като построено и запазено,без оглед дали е било исторически правилно или не, дали е било добро или лошо,беше ми показано като фактология, и настоящето което видях - една страна със стара история, една изключително бързо развиваща се държава, съвременна, градяща..... Един друг свят,намиращ се на светлинни години от света тук, в който се завърнах...

 



Тагове:   Истанбул,   долмабахче,


Гласувай:
5



1. katan - Изключителен постинг!
11.08.2015 11:57
" ... един друг свят, в който сякаш имаше едно преливане от миналото към настоящето...свят в който ми беше показано миналото по един блестящ начин,чрез всичко което са запазили като музеи, експонати, като построено и запазено,без оглед дали е било исторически правилно или не, дали е било добро или лошо,беше ми показано като фактология, ...."

Свят на една ръка разстояние от нас, а същевременно далечен ...
Защо ние след всяка "промяна" на системата заклеймяваме миналото и започваме на "чисто"? Рушим и "съграждаме" ... нищо. Опитваме се да се правим на това, което не сме.
Особено в сегашно време сме се самозабравили.
Отричаме всичко, а новото се самоотрича ...
Трябва да живеем с истината за собственото си минало, независимо дали ни харесва или не.

Поздрави, приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811684
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031