Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 00:24 - Корпорацията, наречена България.
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3030 Коментари: 0 Гласове:
5



    В един анализ на журналист преди няколко дни по повод управлението на Путин в Русия беше казано едно интересно изречение. "Путин управлява Русия като една корпорация"....Това ме накара да се замисля. Ами и Бойко Борисов  управлява като една корпорация България. Няма да се спирам на това как Путин управлява Русия. Определението за корпорация в учебниците  е следното: Корпорацията е доброволно сдружение на физически и/или юридически лица, което има променлив брой членове, чиято цел е взаимопомощ и сътрудничество при извършване на стопанска и друга дейност, с цел задоволяване на интересите си.
   Ами ние сме си една голяма корпорация съгласно това определение. В тази корпорация са Бойко, една голяма банка, която не е с чуждестранен собственик, EVN, Лукойл, М-тел, GLOBUL, ВиК, НАП , правителството , всички останали стопански субекти, които принудително събират пари, отделните министерства и всички ние - гражданите на България като физически и юридически лица. До тук всичко съвпада с определението за корпорация. Има обаче и някои различия....Ние, гражданите на страната не сме  доброволно в това съдружие, сътрудничеството ни не е съвсем доброволно....и никак не е взаимоизгодно, а е само изгодно..но не за нас. Откакто започна управлението на тази корпорация, капиталът на голямата част от лицата, участващи недоброволно в корпорацията  започна драстично да намалява за сметка на увеличаване на капитала на сравнително малката част от гореспоменаните участници. Лошото в случая е, че вариантите да се излезе от участие в  тази лошо управлявана корпорация са твърде малко, защото корпорацията е навсякъде. И е пълен популизъм, че правителството и държавата не  се намесват в работата на частните стопански субекти. Пълна илюзия е да вярваме, че в тази голяма корпорациа, наречена Република България, действат само пазарните принципи.
     Всяка корпорация има свои цели, своя мисия, свой девиз, има принципи на управление, които са в интерес на всички участници. На всички! Едноличното управление може да има временен ефект, но не и дългосрочен и дълготраен.
     Девизът на всеки от работниците в "Тошиба" е следния: - Аз съм Тошиба ! Показателен девиз за една просперираща корпорация . А като гледаме ние, седемте милиона членове на корпорацията България какви са целите и мисията на управлението на корпорацията ни.....какъв ли ще е девизът ни??
   И по повод девиза се сещам за един стар виц...разговор по телефона:
    - Ало, EVN ли сте?
    - Не, тук е ВиК.
    - И на вас да ви........майката!!!



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 812416
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930