Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 22:51 - Манекенки - синдикалистки ?????!!!!!!
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3204 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         Вчера във вечерните новини беше споменато, че манекенките в България започват да си търсят правата по отношение на трудовото законодателство. След това в предаването “Тази сутрин” по bTv по-подробно беше засегната тази тема. Оказа се, че манекенките вече са включени в синдикалното движение. Като ги гледах и слушах тези прекрасни момичета, у мен възникнаха няколко въпроса. Дали сами са решили да си търсят правата, и дали са наясно какво точно искат. Споменаха се цифри свързани с вазнаграждението им – понякога размера на възнаграждението им бил четирицифрено число. Добре, да приемем, че има работодател в този бранш, който се съгласи да излезе на светло. Тогава, ако една манекенка има трудов договор, в който е споменато това реално възнаграждение, наясно ли е какви ще са удръжките, и колко ще бъде раелната сума, която ще получи. И защо една манекенка иска да работи със сключен трудов договор – защото иска да спазва трудовото законодателство? Или пък защото иска на старини да има по-добра пенсия. Кое ли от тези 19 – 20 годишни момичета мисли по този начин. А може би си мислят, че трудовият договор ще намали експлоатацията на труда им. Съмнявам се, че и това може да се случи.  Или пък, че трудовият договор ще гарантира  възнаграждението им.  Което възнаграждение може да варира от 20лв. на час до 2000лв. на час, например. Може в националния класификатор да съществува професията манекен/или модел/, но това не решава проблема с трудовите договори. Това е така, защото в този бизнес  още няма утвърдени правила, и този манекен, който получава 20лв. на час може да сключи трудов договор, но този който получава 2000лв. на час няма как да има трудов договор с реални параметри в него. Затова ми се струва доста съмнителен този порив у тези млади и красиви момичета да търсят своите трудови права, та чак и да членуват в КНСБ.



Тагове:   манекенки,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. xunap - Ами щом са решили явно има за какво. ...
23.09.2008 12:16
Ами щом са решили явно има за какво. Искат си трудови договори с които излизат от сивата икономика. Искат по-високи заплати, майчински, платени годишни отпуски, болнични и т.н.
Сега на тебе като не ти изнася да си работиш с договор, на тези момичета в един момент им е писнало и те да работят без договор. Щото може би не са им плащали обещаните пари май, а? Без договор не можеш да се оплачиш в инспекцията по труда, нито да съдиш някой за неговото неизпълнение. Може би вече не искат и протекцията на разни мутри...
Айде, живи и здрав,
Христо
цитирай
2. katan - Те и сега имат синдикат, но искат да ...
23.09.2008 20:45
Те и сега имат синдикат , но искат да са отделно от "разните сервиторки, барманки " и т.п. , защото се смятат за нещо много по-възвишено и високостоящо ... Нищо не им пречи да се запишат за членство в този синдикат . Правата им ще са същите .
цитирай
3. krankar - xunap не мисля че.....
23.09.2008 21:54
не мисля че те са решили това, за което говореха и това беше тезата в постинга. Дори си мисля, че тези красиви момичета, които наистина имат право на трудови договори и са прави за своите искания,едва ли познават в детайли трудовото ни законодателство, и дали са наясно, че в крайна сметка, ако имат трудов договор, то той ще бъде на минималния осигурителен праг, каквато е практиката когато опрем до националния класификатор на професиите в България. Продължавам да си мисля, че тези напъни за синдикат на манекенките са провокирани не от тях,а от други хора с по други интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 812801
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930