Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 22:58 - Технологията на прецакването
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3448 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2008 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Ние българите си умираме да прецакаме някого. Това се е превърнало в норма на поведение. Превърнало се е в начин на мислене. Като  се започне от най - високото ниво в обществения живот и се стигне до най-личните взаимоотношения между хората. Ако за нещо сте направили своя избор, избрали сте си нещо, което ви е харесало защото е било написано с много големи букви, то после се оказва, че има и друго, което е написано с много мънички буквички, и като го прочетете, се оказва, че сте прецакани. Т.е. вие сам сте се прецакали, така е измислена системата. Мислено е много. Цели екипи са ангажирани с тази работа, защото това е наложено като начин на мислене. Прави се от всички, като почнете от банките, минете през големите магазини, сферата на услугите, когато си купувате кола на старо.
      Обърнете внимание например, как всички банки ви правят по-богати ако изберете еди кой си продукт, който е създаден специално за вас. Само като си помислите да вложите парите си в някакъв супер депозит и вече сте получили авансово лихвата си. Просто да се просълзиш от умиление как след като си вкарал примерно 3000 лв. в депозит и веднага са ти изплатили 50 лв лихва, т.е. 48 лв. защото има такса за еди какво си. После цяла година не можеш да си помислиш за тези пари, впрочем можеш, но срещу наказателна сума от 85лв. примерно. Но това е написано с онези мънички букви. Но е написано, да си го прочел, проблема си е твой. Или пък от рекламите на банковите продукти можеш да разбереш каква страхотна лихва ще получиш през дванадесетия тримесечен период от твоя депозит. А през предходните единадесет тримесечни периода познайте колко е висока лихвата. Да не говорим за това, колко бързо можеш да бъдеш одобрен за кредит - за един мач време, за един филм време.Проста работа. А пък ако вече си теглил кредит и си затруднен, няма страшно, има и рефинансиране. Вижте колко научно звучи. Ако го преведем на прост език, това е плащане на стар дълг, срещу ново по-голямо задлъжняване. По отношение на използваните термини в рекламите, банките остават ненадминати. Те направо променят граматиката на езика ни. И тази реклама действа неумолимо. Мало и голямо има по два , три, че и повече кредити. По никое време ти звънят по телефона и ти предлагат кредитни карти,  със супер условия, едва ли не с вече напечатано твоето име на картата, само трябва да се съгласиш да подпишеш договора, но там има написано и с онези мънички букви.
     Не че съм против рекламата. Нямам нищо против кредитирането, то движи до голяма степен нещата напред. Но нека да го няма елемента на прецакването. Нека да се казват нещата просто, за да бъдат разбирани правилно. Хубавото е, че банките започнаха да дават кредити по-трудно, отколкото ги рекламират. Защото не можеш постоянно да прецакваш, в един момент може да се окаже, че прецакания си ти. Някой американски банки мисля, че го разбраха вече......



Гласувай:
0



1. setebos - хех
01.07.2008 16:38
явно след преживяното баново разочарование ще се научиш, че малките неща са солта на живота. Ммм, браво на мен, чудна метафора се получи, достойна да я напиша с малки букви някъде.
цитирай
2. imotite - Уви, не банките го разбраха,
04.07.2008 19:36
а онези- маките акционери и онези, които много бързо се развиват и пречат на търтеите. Това е глобализация с дребни букви и стари номера.
цитирай
3. merita - Истинската дума е не прецакване а ...
19.07.2008 22:06
Истинската дума е не прецакване а откровена лъжа.Защото когато обещаваш едно а даваш съвсем друго се оказва , че си излъгал.Разочарованието няма как да не е налице.За съжаление споделям мнението ти , че като цяло света около нас е пълен с лъжа и измама.Прецаканите сме ние всички , които потребяваме, независимо какво.Всичко за съжаление се прави не в името на потребителя а в името на печалбата и далаверата.В по- нормалните държави също ги има тези неща , така чче не виждам тенденция към по- добро.Поздрав!
цитирай
4. nova07 - Не е лъжа ,а манипулация!
11.08.2008 10:53
Когато се стремим към реализацията на даден продукт,трябва да прилагаме всички налични методи!
Манипулацията е цяло изкуство уважаеми колеги!
Има доста написани книжки по този въпрос.Не е срамно да манипулираш, срамно е да не се реализира поетата отговорност!
Ако няма рибоци банките няма как да просперират,но ако те са рибоци и дават необезпечени кредити,знаете какво става нали :)
Така че мисля че е важно да можем да четем между редовете , да подхождаме с повишено внимание към "супер изгодните предложения",защото такива предложения реално не съществуват.И още нещо трябва да правим всичко ,за да се увеличават цифрите в банковите ни сметки!

Чест и почитания:Нова07
цитирай
5. plamendimitrov - Live better, consume less!
13.10.2008 18:59
http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 812817
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930