Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2008 17:42 - Приказка за данъчния директор
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 2290 Коментари: 1 Гласове:
0



    Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.
  Имало в наши дни един директор на една данъчна дирекция в голям град в България. Той бил много кадърен, отдавал се изцяло на своята работа и като професионалист се ползвал с уважението на всички. Бил се издигнал на сегашния си пост благодарение на своята упоритост, като преминал през всички по ниски ръководни постове. Веднъж го поканили да участва в екип, който трябвало да измисли данъчни закони, които да подобрят събираемостта на данъците. Събрали се все умни хора в тази област , мислили, мислили девет дни и девет нощи и измислили законите. Те обаче се оказали много сложни и се наложило да измислят и правилник за тяхното прилагане. Измислили и правилника и така законите били приети за изпълнение. Данъкоплатците четяли законите, четяли правилника, но не можели да разберат всичко, имало много неясни неща в тези закони. Започнали се едни разяснения, коментари, обяснения, примери. Дори поканили по телевизията част от екипа, който измислил тези закони, за да се обяснят на хората.
     Един ден мобилният телефон на данъчния директор позвънял. Обадили му се от една голяма корпорация, с учтива покана да проведе еднодневно обучение на представители от икономическия отдел на корпорацията по въпросите на новите данъчни закони. Обяснили му , той като част от екипа, създал тези закони може най-точно и изчерпателно да направи това. Освен това подчертали, че за това той ще получи скромен хонорар.
     Съгласил се нашият герой и провел това обучение в тази голяма корпорация. В процеса на обучението възникнали много въпроси, на които данъчният директор отговорил изчерпателно. Оказало се , че доброто познаване на тези закони може да доведе до спестяване на част от данъците за тези , които познават законите. И нашият герой предал своите знания на счетоводителите на корпорацията. Това обучение било много резултатно за корпорацията. Когато данъчния директор получил хонорара си, установил с вълнение, че той е по-голям от месечната му заплата. Бил много доволен, но и малко озадачен. Дали е правилно това, което прави. Не че заплатата му била малка, просто хонорара бил голям.
      Но не мислил дълго, защото един ден телефона му отново позвънял. Сега го търсили от голям холдинг, с молба за среща. На срещата той бил помолен да окаже помощ на финансовия отдел, тъй като там срещали затруднения при прилагането на новите данъчни закони, а той като един от създателите, би могъл да им обясни проблемите най-точно. Всичко се повторило, нашият човек пак бил приятно изненадан от размера на хонорара си, но вече не се замислял.
    Така в продължение на близо година, данъчният директор разпространявал знанието, а то както е известно е сила. От тази сила се възползвали редица фирми, а хонорарите ставали все по-големи. Накрая на годината нашият човек си попълнил данъчната декларация като не спестил нито лев. Декларирал всички получени суми и платил данъците си. Даже го снимали по телевизията как си подава декларацията и съобщили какъв данък ще плати. Идеята била да се даде пример как се плащат данъци. А данъкът, който трябвало да плати бил голям, и тогава една елементарна аритметика показвала колко пари е получил през годината.
    И както във всички приказки хубавото върви с лошото. Започнало да се говори из държавата, че този данъчен директор е много забогатял, споменавало се за злоупотреба със служебното положение. Точно по това време било въведено понятието конфликт на интереси и т.н. И тогава един прокурор повдигнал обвинение срещу нашия герой. Данъчният директор станал медиен герой, надпреварвали се да го показват. Бил много удобен за медиите, каква по-чувствителна тема от тази да покажеш как един данъчен е злоупотребил, как е правил разни схеми, които хората въобще не разбирали. Всички с трепет очаквали справедлива присъда. Само че в съда, като разглеждали делото на данъчния директор, се оказало, че няма нарушения. Той си е декларирал всичко до стотинка, платил си е данъците и толкоз. Той бил получавал пари срещу това, че обучавал хората да спазват данъчните закони. И бил оправдан напълно.
     Обаче героят от тази приказка бил вече обиден на държавата и напуснал работата си. И си направил фирма, която давала консултации на гражданите, как да си плащат данъците. Давал съвети на фирми как да си намаляват "легално" дължимите данъци. Сложните данъчни закони били неговата стихия, там той търсел вратички в законите, и давал знанието на заинтересованите. Разбира се срещу заплащане. И накрая на годината си декларирал всичко до стотинка. Без да го дават по телевизията.
     Докато една сутрин, както си пиел кафето, прочел във вестника текста на новия данъчен закон. Той бил много прост, разбираем, и без никакви вратички..........


Тагове:   директор,


Гласувай:
0



1. chara - горкичкия:)
03.06.2008 17:52
и сега какво ще прави ...
да изучи лицензионните, разрешителните и регистрационните режими ... има защо!
или поне ЗУТ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811584
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031