Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2008 00:31 - Дизелът ли е виновен за всичко......
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 5365 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      От няколко дни следя коментарите за цените на горивата. Явно цената на дизеловото гориво се оказва много важна за целия народ, тъй като увеличението на цените предизвика доста коментари. Основното в коментарите е, че цените на голяма част от стоките ще се вдигат, поради увеличението на цените на горивата. Прогнозите са за доста висок ръст на цените. Забелязал съм, че ние българите  си умираме от кеф като си намерим причини  за вдигане на цените. Понякога вдигаме цените без причини. А понякога си измисляме причини.
    Ще ви дам един пример. В дейността на моята фирма е включен транспорт на стоки от Сливен до Пловдив и зареждането им във фирмените магазини. Разстоянието е 320км./в двете посоки/. Нека приемем че  ще се транспортират 5000 бр. от даден артикул с цена 1 лв. за брой. Разхода на гориво за това транспортираве  е 19 литра дизел. Нека приемем, че за месец цената на дизела се е увеличила с 0.20 лв. за литър. Това означава ,че разходите за транспорт се увеличават с 3.80 лв. Ако разделя тази сума на броя на транспортираните артикули, ще получа стойността на оскъпяването на стоката. В случая това е по-малко от една десета от стотинката. Ако се добавят и амортизационните разходи, това оскъпяване ще стане една десета от стотинката. Е, това причина ли е да се вдигат цените на споменатия артикул, и това оскъпяване в следствие на вдигането на цената на горивото съизмеримо ли е с цената на този артикул.
       На мен ми се налага да вдигам цените нагоре, но това е по други причини. Например, за да мога да увелича размера на  заплатите на служителите във фирмата, като по този нечин се увеличава размера и на осигуровките. Също така вече се налага да се заплаща софтуера на компютрите, които ползваме. Друга причина за вдигане на цените е необходимостта да се инвестира в реклама, да се инвестира във фирмената марка. Това са разходи, които перманентно се увеличават, но те са неизбежни. И когато вдигам цените, аз посочвам тези причини, мисля си, че така е редно, това е самата истина.
         След поредното вдигане на цените на горивата аз не виждам да е намалял броя на колите по улиците.Народа кара коли като за световно. И в колите има само по един човек. Всеки нагодува, че се вдигат цените на горивата, но не спира да кара. И кара дизелови автомобили, големи и мощни.Затова има нужда от повече дизел, има търсене, а щом има търсене, цената се покачва. Нищо не може да я свали, дори и правителството. Това са икономическите закони, които действат, независимо дали ни харесва или не.
         Безспорно има дейности, при които цената на горивото е определяща за крайната цена на дадена стока или услуга. Но да вдигнеш цената на едно подстригване, или на един стоматологичен преглед, защото цената на дизела се е вдигнала, ми звучи смешно



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - дизелът е оправданието:)
28.05.2008 07:39
що се отнася до мощните автомобили - би могло да бъде поощрявано карането на по -икономични такива чрез данъци и т.н. преференции, но това е нещо, което кореспондира с политиката на държавата, а нашата ... в много области няма такава:)
цитирай
2. kostadin - На криво насочена рекета горивото и ...
28.05.2008 12:45
На криво насочена рекета горивото и пречи!

Долара пада!А как да стане атрактивен -цените на горивата все още се определят от долара .Ако се повиши търсенето на доларчета ,ще се повиши и цената.С една дума американски номерца. Лошото е ,че хората по света са разбрали- честните американците си ги печатат на конвейр!Е не всички- само богоизбраните финансови акули притежават тово извзето право на държавата.
И накрая какво става?Нищо ,че ти е дребна тъговийката и ти участвуваш в вдигането на цените,защото ти се иска да си над останалите-парчето хляб ,топлото и светлото не те задоволява.Определил си по някакъв начин колко е твоето и от там нататъка смяташ ,колко ще отиде за инфлацията ,породена от печатенето на пари,колко ще отиде за банката и всичко това се лепи обратно на такива, като тебе и мене.
Всичко ли е честно под слънцето на демокрацията? Равенството първо е свързано със справедливостта ,ама ако не видиш парите ми за каква справедливост ще си говорим.Защо доходите се крият?От крадците ли?Нали парите са стока .Шогава защо си ги крием един от друг?Важно е да знаеш ,че както и да се въртиш Д-то ти е все отзад .А мераклии много!
цитирай
3. valsodar - Имаше много интересен филм за бъдещето на петрола
28.05.2008 12:58
И според мрачните прогнози след 2012 г. се очаква световен спад в добива му. Очаквам след тази година и драстични покачванния в цените му.

Алтернативи ?
Има естествено, но се оказа че биогоривата доведоха до световно поскъпване на храните в световен мащаб, така че ще трябва да се подхожда рационално.

А инак за ценообразуването , много логично си изложил нещата. За момента вдигането на цените е по-скоро спекулативно, да се използва мътната вода и да се наловят повече шарани в нея.

цитирай
4. kostadin - Спекулация?! Това сега е свещено ...
28.05.2008 13:02
Спекулация?!
Това сега е свещено слово!
цитирай
5. анонимен - А дали ще се покачват цените на петрола още?
04.07.2008 15:35
Какава цена трябва да направиш, че да включва и прогнозните увеличения.
цитирай
6. kostadin - Re: №5- анонимен
04.07.2008 16:30
Ще ,ще ,още има доста да се вдига.
Янкито бълват хартийки, както никога до сега.Това е последната сламка за Буш.При новият амерички президент ще се запознаем с истинската инфлация.
Абе ти искаш да си ,като всички търговци в България-голям дявол си .Единственият начин да се пасиш от инфлацията е да продаваш по бързо от нея!Интересно кога ще се научите да пресмятате всичките си загуби от задържането на стоката с цел да и вдигнете цената.
цитирай
7. krankar - към анонимен 5
04.07.2008 17:17
Ще се покачва още защото инфлацията расте в световен мащаб. А прогноза може да се прави много трудно.
цитирай
8. krankar - към Костадин
04.07.2008 17:21
Вярно е, че янките печатат хартийки, но инфлацията не е само от това. Мисля, че тя се покачва от дефицина на храни в световен мащаб. Както се казва китайците разбраха, че досега са яли само гарнитурата, сега почват истинското ядене. Това в кръга на шегата. Лошото е, че май и у нас започва печатане на хартийки.
цитирай
9. kostadin - krankar
04.07.2008 21:14
Не ми е ясно, как можеш да е хващаш на тази дъвка изплюта от глобалистите.
Унас не се произвежда Полетата ,където няма турци са пусти, а сме хранели някога света.Прекупвачите изпратени от акулите убиват и това ,което е останало .После китайците и били виовни.Че като са ни подяли толкова, къде ни е печабата от износа?
Инфлацията се подържа само от дъжавите.Напечатените пари отдава са над 800 пъти повече от всичко, което може да се купи по сегашите цени някъде по земята.Фиансовата пирамида, така се клати ,че можеш да погледнеш от долу и да видиш колко е куха.Ама тябва да се пазиш да не те смачка ,като си вирне дънцето.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 813136
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930