Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 20:47 - За качеството на "материала"....
Автор: krankar Категория: Политика   
Прочетен: 2063 Коментари: 1 Гласове:
1



   Преди дни Бойко Борисов направи едно изказване в Чикаго, за това какъв е електората в България, за циганите, за турците, за пенсионерите, и..направи недвусмислен намек за качеството на „материала”. Само че го чуха от медиите, и стана една голяма какафония. Подобно на финансовия министър, който преди време на едно обсъждане, без да знае за включения микрофон до себе си ,предложи на министъра на образованието  да се закрива седянката, т.е. преговорите за увеличаване на заплатите на учителите. И в двата случая държавни мъже казваха свои мисли, без да предполагат, че медиите ще ги чуят. Да, ама медиите ги чуха, и имаха материал за дни напред.И Бойко беше обвинен в расизъм, сегрегация, в неуважение към пенсионерите и т.н. Не че подкрепям казаното от Бойко, защото не е редно, не е разумно да наричаш тези, които гласуват на изборите с думата „материал”. Да наричаш народа с думичката „материал” е и доста рисковано, грубо, арогантно. Особено ако си политик, и то политик, който чрез изказванията си в публичното пространство се стреми да гради своя имидж.

   Но Всъщност Бойко каза едни неща, които всички виждаме и по време на последните избори, а и в живота около нас. Да вземем например това явление, което наричаме купуване на гласове. Къде се купуваха гласове по време на изборите. Ами основно в ромските квартали, там където има роми. Да сте чули да има купуване на гласове сред преподавателите в Софийския  университет например, или пък сред избирателите в кв. Бояна примерно. Няма и да чуете, защото там не съществува такова явление. Някой ще каже, че не е луд този, който е изял зелника, а този, който му го е дал. Сега обаче става въпрос за този, който е изял зелника.Това не навежда ли към мисли за качеството на „материала”. Ами в онези райони на България, където по време на избори започват да пристигат автобуси с избиратели, имащи неистово желание да упражнят своето право на глас. Откъде така  се е появило това патриотично желание у тях. Питам се дали това желание е възникнало спонтанно у тези хора, по вътрешно убеждение.Може би са загрижени за съдбините на България. Или причините са други, защото ако е така, то пак възниква въпроса за качеството на „материала”. И въпроса за зелника....  Пък и не съм чул примерно от Румъния да идва автобус с българи, които живеят в там, за да гласуват, примерно в Русе или в Силистра, нали.

      И понеже става дума за човешки “материал”, ще изляза от контекста на думите на Бойко Борисов и ще отида малко по-надалеч. Става въпрос за управленския ни “материал”, онзи от най-високото ниво в държавата. Този,дето ни ръководи, този дето убеждава всички, че в България няма корупция, няма организирана престъпност, че няма злоупотреби със средствата на европейския данъкоплатец, че световната криза няма да ни засегне. Този “материал”, който реши да праща пенсионерите на море през лятото, е не всички, колкото може...Каква загриженост за нашите родители, за тези, които са ни отгледали. Направо да се засрамим ние – техните синове и дъщери,пред това, какви грижи полага за тях правитествения ни “материал”.

   Ами депутатския “материал”. За него какво да кажем. Като слушам изказванията на някои депутати, като гледам действията им, постъпките им, като виждам какво е присъствието им в пленарната зала, като виждам как един депутат гласува с пет карти,  като чувам арогантни изказвания примесени с невероятна доза цинизъм, ми става тъжно за качеството на този “материал”.

    А от качеството на материала зависи и качеството на това, което е изградено от него. Такава е връзката – ясна и неоспорима. От материал с лошо качество се получава продукт с лошо качество. Качеството на обществото ни, и качеството на държавата ни. А иначе хората са различни, без значение дали са цигани, турци, българи. И няма как да бъдат разделени на качествен или некачествен  „материал”.

   Поставях думата материал в кавички, защото не приемам хората да се наричат материал. Но така бяхме наречени ние, хората в тази държава, от една  публична личност, и затова я използвах тази дума, без да влагам лош умисъл в нея.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Оцеола
23.03.2009 12:45
Не приемам беглата аналогия между б.б. и финансовия министър,чисто и просто защото единият разговор е личен/подслушан/а другият публичен.
Иначе,колкото и да се стараеш да си обективен не се получава.С удоволствие бих прочел какво ти е мнението за качеството на материала на б.б.,защото той се гласи да прерасне в управленски м-л.
Изключвайки името на бойко борисов/отказвам да го пиша с гл.букви/,други имена няма.Няма,ама те са на перото ти,напират.
Ако си по-искрен/най-вече към себе си/ще е по-честно!Аз не искам да мислиш като мен,а само малко да се съмняваш и да си дадеш сметка.
Ако искаш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811617
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031