Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2010 15:57 - Лалетата на Истанбул
Автор: krankar Категория: Други   
Прочетен: 4780 Коментари: 1 Гласове:
3



    И ето че дойде и моят ред да посетя Турция. Пътуването ми беше служебно, до Истанбул. Никога до сега не бях ходил в Турция. Не съм имал желание, а и не ми се е налагало да ходя, независимо, че ни е съседна държава и пътуването не е много дълго. И така в един облачен дъждовен ден тръгнахме с колата на мой колега и още двама души, рано сутринта за Турция. Планът ни беше да преспим една вечер в Истанбул, да си свършим работата за двата дни. За разглеждане на забележителности изобщо не ставаше дума – времето ни беше кът, а имахме много задачи. В 7 часа сутринта бяхме на КПП „Капитан Андреево”. Идеята ни беше да стигнем в Истанбул около 10 часа, за да можем да си вършим работата. Но както се случва често, живота си тече, докато ние си правим други планове. Оказа се, че сме улучили времето за смяна на персонала на митницата и на КПП. И започна едно чакане от 50 минути. През това време видях как една група митничари си тръгна и същевременно дойде друга група, която беше новата смяна. Минаха покрай чакащата колона от коли, не усетих да бързат за работа. Последваха пушене на цигари и кафе пред погледите на чакащите коли, после трябваше да се рестартират компютрите на гишетата и когато това стана, последваха отново цигари…и след това ни пуснаха да минем. Първото ми впечатление от Турция – тяхното КПП и митницата им. Много гишета, нови, бели, просторни. Митничари, които действаха много бързо, приветливи лица, осветено, просторно и широко. Минахме за 7-8 минути.От границата до Истанбул се стига за около два часа и половина по една много добра магистрала. Към 10.30 вече виждах в далечината очертанията на града. Докато пътувахме по магистралата, а и след завръщането си от Турция, научих повече факти за този световен мегаполис. В момента Истанбул по статистика е около 15 милиона , а целия конгломерат е около 19 милиона. Представете си населението на две Българии, събрани на едно място.Това е един огромен град, стъпил на два континента – Европа и Азия.

       Първото нещо, което се запечата в съзнанието ми бяха знамената. Когато вече навлязохме в града на много места се развяваше на пилони националното знаме. Но някъде по към центъра имаше едно знаме с внушителни размери. Пилона беше висок може би около 50 метра..и отгоре се вееше едно огромно знаме, вероятно от коприна, и тъй като имаше вятър, знамето беше като живо. И защото беше много голямо, самото му движение ми се стори много бавно и величествено, просто се виждаха всички гънки при движението му, окото оставаше приковано в тези фини и плавни движения на червената коприна…това се запечата в съзнанието ми. Страшно много знамена видях в Истанбул. И си мисля, че това е показател за национално самочувствие и държавност. И във връзка с това ще спомена още един факт…навсякъде където влизах в офисите на фирмите, неизменно някъде на видно място се намираше портрета на основателя на съвременната турска държава – Кемал Ататюрк.

        По централния булевард, където видях огромното знаме се намираше и алеята с лалетата. Никога не бях виждал толкова много лалета.Може би алеята беше дълга около километър и широка 10 метра. Различни цветове , разположени на много голяма площ между двете платна на булеварда, по неговото протежение. И навсякъде беше абсолютно чисто и подредено. На места в алеята се виждаха работници, които поддържаха цветята. Така Истанбул посреща своите посетители – с една пъстра и красива мозайка , сътворена от това красиво цвете. На другия ден и на много други места в града видях много лалета. Мнозина си мислят , че родината на лалето е Холандия, но това не е така. Преди 400 години османците са взели от персите лалето и са го култивирали. В последствие луковиците отиват в Холандия, където започва търговията с различните сортове лалета. Интересен факт е, че през 17 век в Холандия се е случило нещо подобно на ипотечната криза в САЩ, но с цените на цветята. Тогава, в следствие на бурното развиване на търговията с цветя, цените на лалето са се вдигнали до толкова, че в Холандия една луковица от екзотичен вид лале е струвала колкото хубава къща, разположена  на каналите в Холандия. След спукването на този ценови балон страната е била изправена буквално пред фалит….

      Истанбул е един невероятно космополитен град. Някъде прочетох, че на ден го посещават до 2 милиона посетители. Разстоянието от единия до другия край е около 150 км. Това е град, в който се съчетават най-съвременните форми на строителството заедно с древни останки от минали цивилизации. Истанбул е и град на контрастите. Впечатляват големите джамии, които са разположени на много места в града. Погледа на посетителя се привлича от супермодерните офис- сгради, колоси от стъкло и алуминий – съчетание на съвременните строителни технологии, и в следващия момент се вижда как някъде отстрани наднича неизменната и вечна джамия. Джамиите са навсякъде. Когато излизахме от града, покрай магистралата са разположени промишлени и офис сгради….и там отново окото вижда контраста…..впечатли ме фирмената сградата на Пежо..една съвременна футуристична визия…и до нея отново стоеше джамия. Видях как се строи цял един жилищен квартал…..по протежение на магистралата множество кранове оформяха жилищните сгради, а на най-високото място, вече готова стоеше и..джамията. Тя се строи преди всичко останало. Бих могъл да озаглавя този постинг „Минаретата на Истанбул”, и щеше да е напълно в унисон с впечатленията ми, но реших, че лалетата звучат по-красиво….

    И още за един контраст ми се иска да спомена с горчивина ….на връщане, спряхме на безмитната зона в турската част, беше 10 часа вечерта, всичко блестящо осветено, чисто, вътре в безмитния магазин усмихнати и приветливи хора, на гишетата никакво чакане, преминахме границата и влязохме в България, на тъмно и неугледно, спрени коли, отворени багажници и чанти с багаж….автомобили с отворени врати и свалени кори от вратите….конфискувани стекове цигари……а уж сме външна граница на ЕС, и би трябвало , влизайки в България, да се усеща влизане в Европа….нищо подобно..

     Следващия път ще бъда в Истанбул с фотоапарат и с осигурено време за разглеждане на забележителностите на този огромен град, защото в него има страшно много интересни неща. Историята и развитието на цивилизацията са оставили много важни и впечатляващи следи в този многовековен град.

 



Тагове:   Истанбул,   джамия,


Гласувай:
3



1. анонимен - laletata
03.10.2010 10:24
super si go napisal,ne sam imala vreme dosega da 4eta
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811643
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031