Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2015 13:21 - До Истанбул и обратно - приключение в два свята...
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 4679 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Центърът на Истанбул е неговото сърце. Тук навсякъде, от всяко кътче блика история, величие от отминала епоха и една симбиоза между минало и настояще. В самия център, разположени една срещу друга, стоят две исторически забележителности, които не може да пропуснете. Това са Църквата Света София и Синята джамия. По програма първо посетихме Света София. Наложи се да почакаме, тъй като това е музей и имаше доста групи, които като нас чакаха своя ред. На това място, в сърцето на Истанбул винаги е пълно с хора….от всички националности и от всички точки на света. Интересно беше и нещо друго – явно в Истанбул сега, когато ние бяхме там беше пикът в модата на селфитата. Навсякъде по улиците се продаваха онези сгъваеми пръчки, на които се поставя мобилният телефон и можеш да си правиш т.н. селфи. И много честа гледка беше над множеството от хора по улиците да се виждат движещи се пръчици със закачен мобилен телефон…..На входа на музея получихме едни малки устройства със слушалка, които представляваха приемници, с помощта на които можехме да слушаме лекцията на нашия гид, тъй като вътре в църквата е пълно с хора и бих казал че беше и доста шумно.

   Църквата Света София е построена през 360г. и представлява най-големият византийски християнски храм. До 1520 г., когато е построена катедралата в Севиля, Света София е била най-голямата катедрала в света. Размерите на църквата са внушителни – външните размери са 120 метра на 72 метра. Вътре залата е с размери 70 на 33 метра. Височината на купола е 60 метра, а диаметърът му е 30 метра.   За вътрешната украса от всички краища на процъфтяващата по това време Византийска империя набавили разноцветни мрамори, скъпоценни камъни и злато, които, преработени от изкусните столични майстори, засияли във вътрешността на храма. Стените са били покрити със стенописи и традиционните за това време златни мозайки, пресъздаващи сцени от Библията. На няколко места по стените има мрамор с лилав цвят и това е било показател, че храма е императорски


imageimageimage

 След падането на Константинопол, османците не разрушават храма а го правят джамия, като за целта покриват всички фрески вътре в храма, без да ги разрушават и издигат минарета отвън. Така Света София става най-голямата джамия за времето си, разбира се  до построяването на Синята джамия. Уникалното вътре в църквата е изобилието от мрамор. Особено впечатляващ е минбарът. Това е издигнато място, на което се изкачва имамът, когато води проповедите. Минбарът в Света София(на снимката) е висок около 7 метра и е изработен от монолитен къс мрамор. Всичко по него и ръчно издялано.

imageimageimageimage

    Както вече споменах, стенописите и иконите са били покрити от османците, но без да се разрушават. Това е продиктувано от това, че в исляма никъде няма икони и изображения на лица в джамиите. В своето съществуване храма на няколко пъти е бил опожаряван, и ограбван от кръстоносците, но винаги е бил възстановяван. И една впечатляваща статистика – минаретата са издържали във времето 42 земетресения над 7 степен по Рихтер. След обявяването на Турция за република, по инициатива на Мустафа Кемал Ататюрк храма е обявен за музей.

   Недалеч от църквата Света София се намира Синята джамия или още Султан Ахмед джамия. Това е един уникален мюсюлмански храм, впечатляващ със своите размери и архитектурно изпълнение

imageimageimage

    Има една легенда за Синята джамия. Тя е построена в периода 1609-1616г. по поръчка на султан Ахмед 1. Той е заръчал на един от архитектите за онова време Мехмед Ага да му построи голяма и величествена джамия, каквато не е имало досега никъде. Поискал е минаретата да са покрити целите в злато. На турски злато се произнася като „алтън“. Архитекта е чул думата „алтъ“, което означава числото 6. Така джамията била направена с 6 минарета, което е било нещо небивало до тогава. Притеснен от факта, че не е изпълнил правилно заръката на султана, Мехмед Ага очаквал може би да бъде обесен но…..се оказало, че султана е харесал много джамията.

    За разлика от Света София Синята джамия не е музей, а действащ мюсюлмански храм. Опашката за влизане в джамията беше внушителна, обикаляше почти цялата джамия, но вървеше сравнително бързо.


imageimageimage

Около цялата джамия са наредени чешми и столчета за сядане. Идеята е, че в джамия се влиза очистен, което значи, че трябва да си измиеш краката, ръцете, врата, лицето и устата. Докато чаках на опашката видях как един човек, необезпокояван от опашката извърши всичко това, за да влезе очистен в джамията. Изискванията относно външния вид са безапелационни…..това е изобразено на информационна табела преди входа  на джамията. Ако външният вид на посетителя не отговаря на изискванията, точно след табелата с указанията  е  мястото, където раздават наметала за забулване на жените и специални големи платнища за онези, които са с къси поли или панталони….Накрая получаваш една найлонова торбичка, в която си поставяш обувките и вече можеш да прекрачиш огромната дървена врата на входа на джамията. Пространството вътре е огромно.. размерите на салона са впечатляващи. Няма да е пресилено ако кажа, че дъхът ти спира…. Куполът на джамията е висок 43 метра, а диаметъра му е 23.5 метра. Вътре са четирите колони, които държат цялата конструкция на сградата, като всяка от тези колони е с колосалният диаметър от 5 метра. Вътре джамията е облицована фини порцеланови плочки със син цвят, от където идва и името на джамията. Джамията има 260 прозореца които са наситени със стъклопис и пропускат причудлива светлина вътре в пространството. Освен тази светлина, от тавана се спускат огромни полилеи, които смесват своята светлина с дневната светлина и внасят  мистика и спокойствие. По пода, докъдето ти стига погледа има  килим. Този килим се почиства и измива всеки ден, а всяка година се сменя с нов. Идеята на това е, че молещите се в джамията опират чела в килима и той трябва да е винаги чист.


imageimageimage
    Синята джамия е едно невероятно творение на човека, продиктувано от силата на религията, съчетана с величието и великолепието на една отминала епоха. Когато си вътре в джамията те обладава едно спокойствие и желание за уединение. Но…..следващите групи за посещение напираха да влязат и затова ние след краткия престой в това уникално място излязохме и се потопихме в реалността на времето…..предстоеше ни посещение в двореца Долмабахче.

 

Следва продължение….




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 812585
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930