Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 16:02 - ДА СИ КУПИШ ДИПЛОМА.....
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 4338 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Поставих това сравнително сравнително интригуващо заглавие на поста, с единствената цел, поне няколко млади човека да го прочетат. Да го прочетат онези млади момчета и момичета, на които е предоставена възможността да учат, да се образоват след завършване на средното си образование. На няколко пъти вече в разговор с младите хора чувам едно стряскащо изречение, и то е…Защо да уча сега, когато ми потрябва диплома, ще си я купя. За съжаление това изречение чувам не от мързеливи и лениви хора, а от хора, които са заредени с енергия, които работят, имат сравнително добър бизнес. Чувам го от млади хора, които имат собствено мнение по много въпроси, и които имат доста сериозни доводи да го изрекат. Когато започна да дискутирам с тях въпроса за ученето, за образованието, чувам доста сериозни аргументи в полза на това тяхно твърдение.  Част от тези аргументи включват некачественото образование в доста от учебните заведение у нас, комерсиализирането на самия учебен процес, получаването на диплома в края на обучението като самоцел, и не на последно място, възможността да се купи диплома. И не само възможността, а и практиката това да се толерира от обществото, а защо не и да се издига като постижение за притежателите на такива дипломи. Примери в практиката, колкото искате, по всички етажи на властта, а щом това е така, това се приема едва ли не за нормално. Капакът на всичко разбира се беше, когато един висш държавен мъж обяви публично, че е прост…..Това, да си прост не винаги има връзка с наличието на диплома, но със сигурност човек с истинска диплома за образование не би се изцепил така…И тъй като не всички дипломи са истински, нещата които правят хората с неистински дипломи, са неистински. Естествено в нашите условия понякога се изиска да имаш диплома, без оглед на това какви знания и умения притежаваш, и това обуславя този порочен вариант на купуването на дипломи. И той понякога действа, но резултатите от действията на хората с купени дипломи е очевиден и плачевен. На това сме свидетели постоянно. Когато има търсене, има и предлагане. Аз се радвам, че все още, и се надявам никога да не може да се купи диплома за лекар, за архитект, за военен пилот…Защото тогава резултатите ще са още по-плачевни. В България  все още има много добри учебни заведения и там се предлага много добро образование. Да не говоря за чужбина, където нещата са истински в сферата на образованието, и вместо да се дават пари за една куха диплома, е по-добре да се инвестира в знания.
   Така че, обръщам се към всички млади хора в България, учете се, не пропускайте тази възможност когато сте млади да се учите, да придобивате знания, защото знанието е невероятна сила. Човек , ако има желание се учи винаги, но колкото по-рано се случи това, е толкова по-добре. С пари можете да си купите диплома, но не можете да си купите знания. И ако сега, в епохата на информационните технологии можете все пак да имате достъп до знания, те няма да са достатъчни. Защото дори и да си купите знания, не можете да си купите начин на мислене. А начина на мислене не се купува, той се формира в академична среда, а това е средата на добрите учебни заведения. Там просто трябва да попаднете, да сте вътре в тази среда. Знанията са едно от малкото неща, които никой не може да ви отнеме. Могат да ви отнемат парите, имотите, свободата, но знанията никога. Зная, че в историята на развитието на бизнеса има преуспяли хора, които не са учили, нямат дипломи, зная за Стив Джобс и за много други гениални хора, но това са по-скоро изключения, а не правило. Не си позволявайте да останете неуки и необразовани, не слушайте и не вярвайте на теорията за простите хора. Не си позволявайте да останете неуки…

 



Тагове:   образование,   диплома,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - БРАВО!
11.11.2012 16:20
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОСТА!
цитирай
2. анонимен - Аз си купих диплома и съм много доволен.
11.11.2012 16:59
Започнах като фелдшер в болницата Шарите, а след като си купих дипломата, веднага ме назначиха за завеждащ отделение. Сега, от няколко седмици, оперирам, но за съжаление един пациент ритна камбаната. За в бъдеще смятам да се усъвършенствам и да достигна върховете на хирургическото изкуство. Поздравления за постинга!
цитирай
3. godlieb - УНИВЕРСИТЕТА В БАЛЧИК -
13.11.2012 05:22
ИМА ЛИ ГО ОЩЕ!?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811661
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031