Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 18:57 - Новите касови апарати - лобиране в полза на някого....
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 7489 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 26.02.2012 20:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Скоро изтича срока за въвеждане на новите касови апарати с директна върка с НАП в търговските обекти. Излишно е да отбелязвам, че това е задължително за всички търговци, и е определено с нормативен документ. Освен закупуване на нов касов апарат, или  преустройване на съществуващия, всеки търговец трябва да заплаща към мобилен оператор по избор такса за пренос на данни, или с други думи, заплаща такса за СИМ карта. Това също е задължително. По този начин всеки търговец е принуден задължително да направи този разход. Все пак е оставено правото на избор на мобилен оператор. Казано с други думи, всеки търговец е принуден да стане абонат на мобилен оператор. Обяснението на НАП е просто, ясно и звучи правдоподобно...С това се цели подобряване на контрола спрямо търговските обекти и повишаване на събираемостта на данъците. Добре, съгласен съм с това, нека да има строги мерки по отношение на наблюдението на фискалните устройства в търговските обекти, но защо търговеца трябва да плаща за тези мерки, нали търтовеца плаца данъци, защо трябва да плаща и за подобряването на ефективността на действията на НАП. Обяснението на говорителя на НАП преди време ми прозвуча доста популистично - по този начин се целяло контролния орган да има информация за наличността в касовиа апарат преди да влезе в търговския обект и при проверката вече да сравни с касовата наличност. На практика това се правеше и до сега..при започване на проверка се извежда информация от касовия апарат и се сравнява с касовата наличност. Вече само начинаещ търговец би допуснал да има разлика в оборотите...Със сигурност тези мерки на НАП ще доведат до намаляване на опитите за манипулиране на стойностите в касовите апарати, но аз пак ще повторя въпроса - защо търговецът трябва да плаща за това.
     За пореден път се убеждавам, че у нас лобирането за прокарване на закони в интерес на някой е трайна практика. Нека се замислим...ако в България има 500 хил. касови апарата, които трябва да се заменят задължително с нови при средна цена от 300лв и нагоре, и при месечна такса от 5лв за година напред към определен мобилен оператор..какво се получава - това са милиони левове гарантиран със закон приход към производителите на касови апарати и към мобилните оператори. Приходите към НАП от тази операция не са гарантирани и определени, защото за част от дребните търговци, този задължителен разход може да се окаже непреодолим. И ще завърша с един девиз на мой приятел, който има фирма за продажба и обслужване на касови апарати - "Вечна дружба с данъчната служба".


Тагове:   касови апарати,


Гласувай:
9



1. stoineff - Поредното
27.02.2012 17:08
извиване на ръце на малкия бизнес. Познавам поне 10 малки собственика за, които това е месечният им доход от въпросния дребен бизнес. Предполагам, че голям % от търговците, които трябва да пререгистрират устройствата си просто - няма да го направят и ще продължат изцяло в сивия сектор. Държава, чиято политика е непрекъснато свиване на потреблението и тормоз върху малките, които опитват да изплуват е обречена на гибел.
цитирай
2. shtaparov - Нова стъпка към стар ред
02.03.2012 21:56
Нова стъпка към поредното закрепостяване на населението.
цитирай
3. анонимен - Колко години е сервизното обслужване безплатно ?
08.04.2012 18:31
И не трябва да им позволяваме да ни пращат за зелен хайвер:Сервизното обслужване на апарата трябва да е 2 г безплатно,както е по закона за защита на потребителите където всяка техническа стока е с такава гаранция,така,4е ...никакво плащане на сервизно обслужване през първите 2 г,ама да видим как ще се опитат да ни работят пак след 1 вата година :(
цитирай
4. анонимен - Прочети закона
12.04.2012 16:41
Прочети закона,това се отнася само за физически лица:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811692
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031