Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2008 21:38 - ЗА АНДРЕШКО, ЗА БИРНИКА И ОЩЕ НЕЩО
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 5212 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 01.07.2008 22:14


  Нали си спомняте онзи разказ на Елин Пелин - "Андрешко". Учихме го в час по литература. Тогава правехме литературен анализ на произведението. Андрешко беше положителен герой , а бирника /съдия изпълнителя/ отрицателен. Проявявайки съобразителност , Андрешко изоставя бирника в блатото и отива да предупреди бедния селянин за идващата беда.Правехме тогава заключението , че това е справедливо. Ако погледнем на този разказ сега , можем да определим героите по малко по-различен начин - Андрешко , селския хитрец застава срещу държавата в лицето на бирника , и възпрепятства събирането на данъци. Зависи от гледната точка , нали.
                   Всяка обществена формация има своя ценностна система . В тази ценностна система влиза и отношението към държавата и държавността. Бирника (данъчния инспектор),данъчното  законодателство , данъчните власти като цяло трябва да внушават респект и уважение у хората. Това е институцията , която осигурява средства за съществуването на държавата.
     В контекста на ценностната система , за която говоря , Андрешко е отрицателния герой , а бирника е положителния.Но в тази ценностна система има и други понятия - например справедливо и несправедливо . Ако си укрил 1000 лева данък , за да имаш повече пари и те хванат това е справедливо , но ако си укрил 1000 лева данък за да лекуваш болното си дете и те хванат тогава справедливо ли е. Аз не мога да го определя категорично , но бирника ще определи твърдо - справедливо е .Той ще погледне какво пише в закона , а там нищо не пише за болното дете , там няма понятията справедливо и несправедливо. Ако се случи бирника да погледне през смисъла на  тези две понятия , може да си затвори очите , но тогава пък той нарушава закона , прецаква държавата. А тя има нужда от тези 1000 лева. Ако всеки започне да прецаква държавата тя ще спре да съществува , а това е абсурдно.
      Има ли го днес Андрешко. Мисля , че го има. Той се появява там , където се осмислят понятията справедливо и несправедливо. Защото нали е казано - независимо закона дали е добър или лош , той трябва да се спазва . И ако е лош закон , пък трябва да го спазваме ,......и ето ти го Андрешко. Само че , тук той не е селския хитрец , който пречи на бирника.Тук той е по-рафиниран, пречистен. Образът му е по-различен . Той често е в много добри отношения с бирника. Понякога бирника му е консултант по въпросите за "легални начини да плащаш по-малко данъци".
     Този Андрешко кротко дреме във всеки от нас и се появява когато нещо според нас е несправедливо . Него не можем да го определим като положителен или отрицателен. Ние просто си мислим . че той , като се наложи постъпва справедливо.
      Иначе , за онзи Андрешко от разказа , селския хитрец , който пречи на бирника да си изпълнява задълженията - мисля , че той трябва да остане в историята .


Тагове:   още,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ebati tupiqt komentar s hilqda g...
25.05.2009 11:05
ebati tupiqt komentar s hilqda gramaticheski greshki ..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 813058
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930