Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2008 20:22 - За кожата на един търговец
Автор: krankar Категория: Бизнес   
Прочетен: 7605 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Някъде около 1995 - 96г. едноличните търговци в България срува ми се бяха най-много. Кажи-речи всеки беше окрилен от идеята за свободната инициатива и перспективата всеки гараж да стане магазин доведе до това всички да станем еднолични търговци. През тези години имаше дефицит на стоки, трудно можеше да се намери какво да се продава, което водеше до спекулативно високи цени на някои артикули. От друга страна куфарната търговия вървеше с пълна пара, така че от "капалъ чаршия"идваше какво ли не, в повечето случаи с лошо качество. В съзнанието на хората думата търговец беше придобила смисъл на непочтен човек, спекулант и в крайния вариант мошеник и измамник.
        Когато се срещах с мои познати и ме попитаха с какво се занимавам, отговора ми че съм търговец предизвикваше у тях прикрита иронична усмивка. Но такива бяха времената, имаше много търговци, които работеха ден за ден, продаваха безразборно, нискокачествени стоки. Постепенно такива търговци спираха своята дейност, появяваха се нови, отваряха се магазини, после се затваряха и т.н.
           Дойде един момент, в който дефицитът на стоки за продаване свърши. Много производствени фирми се стабилизираха, започна производство, наред с това вносът започна да се легализира. Много големи вносители започнаха да предлагат качествени стоки на пазара.Започна истинска конкуренция между търговците, започнахме да се учим на търговия, стремяхме се да подбираме това, което продаваме, за да привличаме клиентите. Стремяхме се да си създадем образ на добри търговци. Но като че думата търговец продължаваше да носи негативен смисъл. Въпреки това ние работехме.
       Настъпи времето на навлизането на чужди търговски вериги в България. Първи бяха  Метро. Средствата за информация отделиха подобаващо място на това откриване на магазините им. От там разбрахме как Метро ще въведе нови правила в търговията, как ще бъде прекършен гръбнака на спекулата, как много от малките магазини ще фалират. Беше обяснено как тази мощна верига ще продава на много ниски цени висококачествени стоки/въпреки, че ниска цена и високо сачество са леко несъвместими/. Рекламираха се шокиращо ниски цени. Облаците над нашите глави се сгъстяваха. Чертаеха се мрачни краски за бъдещото ни развитие.
     Метро въведе нови правила, част от хората предпочетоха Метро, защото пазаруването там беше по удобно, всичко е на едно място, цените са ниски. Много магазини, предимно хранителни затвориха врати. Известен брой българи останаха без работа, а част от парите вече отиваха в чужбина/Метро не е българска компания/. Но ние продължавахме да работим.
    После дойде Билла и Кауфланд. Историята се повтаряше. Въвеждаха се нови правила в търговията. Ние търговците, за да се развиваме продължавахме да се учим, защото конкуренцията ставаше много силна.Направихме магазините по красиви,по функционални,по удобни.Клиентите вече си избираха магазините, от които да пазаруват,бяха доволни от нас.Част от печалбата инвестирахме в играждането на нов образ.
      Но предизвикателствата пред нас бяха много.
      Сега буквално сме разделени на потребители и търговци.Постоянно чета как комисията за защита на потребителите е констатирала еди колко си нарушения на закона.Как при поредното сезонно намаление потребителите са заблуждавани от търговците с процентите на намалението,или пък как е констатирано наличието на еди каква си китайска стока,която съдържала отровно вещество,способно да отрови половината народ,пък после се оказало,че това не е отрова ами нещо друго и т.н.Безпорно нарушение има и функциите на тази комисия са да следи за тях.И когато е необходимо - да санкционира, защото така или иначе всички ние сме и потребители.
        Скоро в един разговор с мои познати, наши лоялни клиенти, редовно пазаруващи в нашите магазини ,харесващи продуктите с нашата марка беше изречено следното изречение: "Аз хранителните продукти си купувам само от Метро и Била,защото те си плащат данаците."Не можах да разбера по какво се познава, че един субект си плаща данаците - може би по това колко е голям.
         Започнал съм търговската си дейност от най-ниското стъпало-продавач на сергия , преминах през всички стъпала и сега управлявам верига от магазини. Прекрасно знам цената на всяка стъпка от развитието. Винаги ми е било интересно поведението на клиентите, техния начин на мислене, начина им на пазаруване. Наблюдавах откриването на Метро, на Кауфланд, станах свидетел на истерия в пазаруването през първите дни, наблюдавах как се купуват огромни количества ненужни стоки само заради ниската цена. Наблюдавах как хората стават все по-информирани  за техните права като потребители. Виждах как интелигентни и кротки по натура хора, след като научаваха своите права на потребители се правеха на маймуни в търговските обекти. Чувах хора, които хал хабер си нямат от търговия да ме учат как да изляза на светло с моя бизнес. Чувах коментари за "сивата икономика" от хора, оито не могат да дадат определение за понятието икономика.
        Сега следя промените в законодателството, свързано с търговската дейност. Одобрявам контрола във всички търговски дейности. Сигурен съм, че големите световни търговски вериги ще навлизат в България и конкуренцията ще се изостря. Не съм против комисията за защита на потребителите. Не твърдя че всички търговци са почтенни, между нас има и такива, които не обслужват клиентите а им създават проблеми. Но с времето те ще изчезнат, просто пазарът ще ги изхвърли. А ние, надявам се да продължим да се развиваме.
          Няколко въпроса обаче не ми дават мира.
       Защо стана така, че винаги ние българите се разделяме на две страни - едната , която си плаща данаците, и другата - за която не е ясно дали ги плаща. Защо едната страна се стреми "да мине тънко" за сметка на другата. Защо често се възхищаваме на голямото чуждо, а не забелязваме развиващото се наше. Защо понякога едната страна злорадо чака неудачите на другата страна


Тагове:   търговец,


Гласувай:
0



1. marinov - Значи Метро и Била като са чужди в...
26.04.2008 21:24
Значи Метро и Била като са чужди вериги и парите ни отивали в чужбина, а? Само, че ДДС и корпоративният данък си остават тук. А печалбата изобщо не ме интересува при кого е отишла - щом я е получил, значи си я е заслужил.

Не те познавам, може и да си коректен търговец, но повечето ти колеги не са. Мнозинството от българските търговци все още си мислят, че клиентът им е длъжен с нещо, когато трябва да е точно обратното. Евала на КЗП, че си върши работата, само така можем да ви научим да станете и европейски търговци.
цитирай
2. анонимен - Съжалявам много кранкар, но кол...
26.04.2008 23:26
Съжалявам много кранкар,но колегите ти са крадци и мошеници.Няма голяма промяна отпреди 10 години.Забогатяхте за една нощ на наш гръб.На потребителите.Опразвахте ни джобовете с монополно високи цени.Ограбвахте ни години наред,трупахте купища пари и злато.През 1989г. всички имахме по една риза на гърба си.По една кола,един апартамент и една вила.Натрупахте милиони незнайно откъде и как.Всъщност много добре се знае.Да ти припомня ли някои факти. Възрастни хора се бесеха от глад,някои от тях умряха в леглата си.Такова нещо и в Африка не е ставало.Млади майки се хвърляха от високи етажи щото не можеха да нахранят малките си деца.А вие хайдутите през това време трупахте купища злато. Добре,че пуснаха тук Метро,Била,Кауфланд за да спре тоя геноцид над българския народ от някои наши уж сънародници.Забравили откъде са тръгнали и какво са били."Пази боже сляпо да прогледа"имаше такъв разказ на известен наш писател за Христофор дето станал министър и презирал баща си селянина.Натрупахте богатствата си с далавери и мошеничества.Хората живееха и работеха гладни докато вие богатеехте.3-4 правителства паднаха заради вас.Щото потребителите не разбираха,че тая икономика е вече частна.И държавата не определя цените.А вие търговците им измъквате смачканите левчета от джобовете колкото и както си искате.Помпехте хиперинфлацията.Играхте си с курсовете на долара спекулативно.Изнасяхте милионите си в швейцарски банки,а страната ни тънеше в мизерия. Валутният борд накрая сложи край на тия ваши свинщини.Пазарната икономика на Запад е направила чудеса.Обаче не и у нас.Няма нещо по-грозно и уродливо от българския капитализъм. Такова изкопаемо е дето го няма никъде по света.Такава билка е,че който я помирише носът му окапва.Да си спомним как уреждахте сметките си с килъри,бомбени взривове,стрелби по улиците и убийства.Тъй си събирахте вземанията-даванията от колегите си.Това никоя цивилизована страна не би го допуснала.Благодарете се,че сме овчи народ и ви търпим золумите.Слагахте монополно високи цени с пъти по-големи от реалните.Продавахте храни от първа необходимост на цени като лекарства.Разорихте българските производители. Щото скубете и тях,и нас.Изкупувате стоката им за жълти стотинки.На нас я предлагате за десетки левове.Тия хора дето всичко произвеждат,те гладуват.Станаха ваши роби.Смъквате ризата и кожата от гърба им.На тях,а и на нас.Слагате по 100 прекупвача по веригата.И всеки от вас ни дои.В Англия,Германия,Америка на всяка Коледа хората пълнят магазините.Има големи намаления.Вие се извъдихте най-големите тарикати.Вдигате цените двойно точно тогава.Е няма да празнувам измислените ви празници.Бойкотирам ги.Не купувам празнична храна.И не правя подаръци на близките си.Има си Нова година и рождени дни.Те са достатъчни.
цитирай
3. анонимен - Г-н Карамфилов, не Ви познавам, и не ...
27.04.2008 06:07
Г-н Карамфилов, не Ви познавам, и не мога да давам оценка за вашата лична етика и качества като търговец.

Мога обаче да дам един красноречив пример с две вериги: "чуждата" - по вашите думи - Била и Фантастико - наша, родна, мила картинка.

Аз съм живял на няколко места в чужбина, при това не като мияч на чинии, и мога смело да заявя че австрийците се справят чудесно в търговията. Коректни са и цените са нормални (предвид конюктурата на дистрибуцията на едро)

Какво да кажем за Фантастико? Верига капалъ бандитлък, предвождана от комуноид ченге, пълна с остарели (вкл. опасни за здравето) стоки, с цени, надвишаващи значително това което можем условно да наречем "нормален" търговски маркъп. В допълнение - подвеждаща информация за стоките, отвратително отношение на персонала, и вероятно най-трагично мръсните и изостанали щандове за "прясно" (с мноооого кавички) месо, които съм виждал през живота си.

Била продава по-евтино от Фантастико и си плаща данъците. Дали Фантастико ги плащат или не - не зная. Но зная, че да си в хранителния бранш и да се опитваш да работиш с 80-100% ефективна надценка над дистро цените, е бандитизъм, достоен предимно за нашата държава (и рядко срещан другаде).
цитирай
4. анонимен - pepa
27.04.2008 09:59
харесвам магазини,в които мога аз да си избера стоката
--/данаци/-данъци
цитирай
5. анонимен - специалист
27.04.2008 10:48
И аз съм минал по тоя път, написах това -онова, може да седна тези дни и да донапиша. Но най-важният извод за мен е, че каквито са потребителите, такива са и тъговците. Само не знам дали чуждите търговци постепенно се побългаряват.
цитирай
6. marinov - И какви са потребителите, г-н сп...
27.04.2008 11:38
И какви са потребителите, г-н специалист?! Ау колко сме лоши, че искаме добро отношение и да не ни правите на маймуни. Ама нали трябва да се изкарат пари за джип, защото сега било модерно, дай да им вземаме парите на хората пък те дали са доволни няма значение.
цитирай
7. анонимен - Да си спомним!Търговците ни тъп...
27.04.2008 12:37
Да си спомним!Търговците ни тъпкаха с 20 годишно белгийско месо,телешко с луда крава от Англия, пилета с диоксин пак от Белгия,с канцерогенни фъстъци реекспорт от Гърция.Забранени от гърците и внесени у нас от търговците ни.Има ли някой от вас,който им има някакво доверие?
цитирай
8. анонимен - Парите не миришат!
27.04.2008 12:40
Да не забравяме дрехите и козметиката с алергизиращи багрила и съставки.Предизвикват обриви и други оплаквани.
цитирай
9. анонимен - Блогът на Карапфилов
29.04.2008 13:32
Поздравявам Ви за този коментар за едноличните търговци.Вече 20 год. съм в този сектор.Ако ме питате защо, ще Ви отговоря защото перестрийката започна от безпартийните и бях съкратена още през 1987 год.,изпаднах в безизходица и две голями деца,дългове за жилище но те бяха безпощадни към нас.Първите частни таксита и няколко малки хотелчета с по 2,3 стаички в полите на Витоша и ние повярвахме.Ние трудолюбивите,смелите и готиви за денонощен труд без почивен ден в името на по-доброто бъдеще за нас и нашите деца.От тогава до днес не ме питайте тази комисия за защита на потребителите,колко пъти е идвала в моя дом, колко заплахи, колко констативни протоколи за да ме принуди да сваля табелите и да кажа стига повече не мога.Вдигнах ръце и се предадох през 2003 год.Изключих външното осветление,защотои осветявахме и улиците, изключих звънеца на входа и така приключих.Успоредно с това успях с нечовешки усилия да отгледам едно дете,изоставено от баща му и т.н. да подредя собствения двор в парк с декоративни храсти и цветя, всяка сутрин от 6-8 без да спирам.Другото е , че съседите гледаха на нас като на престъпници и се стараеха да ни пречат по-всевъзможен начин, да паркират на входа за да не могат да влизат клиентите за нощувка, да трупат боклуци на тротоарите и да изливат толкова злоба и завист,която едва ли я има някъде.Нападнаха ни крадците заради аавтомобилите на чуждите туристи, спасение няма по-цяли нощи не спяхме,защото полицаите ако бъдат уведомени обвиняваха собствениците, едва ли не ние работим с крадците.Умишлено и до днес не се популяризира Закона за защита на частната собственост за да си шетат още свободно,където пожелаят.Минахме през всички идиотщини, които ни предложи псевдо демокрацията и вече почти не сме живи. Що се отнася до голямите чужди вериги, мога да Ви кажа,че те изядоха хляба на много българи, но нали и ние сме чуждопоклонници, от съседа няма да си купиме за да не му върви, да фалира и да злорадстваме но за чуждите те да са добре при нас.А незная форумисти дали някой знае,че те се разплащат с нашите производители след 15 дни.Продават си, прибират си печалбата от труда на българите и тогава плащат.Аз не си спомням някой до сега да ми е предложил такава оферта.Пък и веч3е не желая да правя каквото и да е в тази идиотска държава.Защото за мен репресивни структури за малкия търговец бяха и са ХЕИ,ДВСК, Комисия за защита на потребителите, електроснабдяване, водоснабдяване, БТК, търговските оитдели на общините, техническите служби на общините и др.които Вие ги знаете ако сте в частния сектор.Българина трябва да се поддържа и да уважава предприемачите и търговците, да си оставя парите при нашите, защото те са крехки и имат нужда от помощ и уважение но и да изисква култура на обслужване и качество.Качеството е на производителя а не на търговеца, търговеца отговаря само за срока ако допусне да изтече.Първите и най-смелите дори и във войната са били в първите редици и или са ги убили или са се върнали като победители.За сега дребният търговец в България е убит,според мен.Успех на смелите.С поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krankar
Категория: Бизнес
Прочетен: 811671
Постинги: 130
Коментари: 434
Гласове: 3034
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031